tiistai 13. heinäkuuta 2021

Huoneen jäähdytys ilmastointilaitteella

Ilmastointilaitteella voidaan varsin helposti alentaa huoneen tai asunnon ilman lämpötilaa. Jotta laitteen jäähdytystehosta saa maksimaalisen hyödyn kannattaa laitteen käytössä huomioida kaksi asiaa.



Nykyaikainen ilmastointilaite.



Ilmastointilaitteessa on poistoputki, jonka kautta huoneilmasta poistettu lämpö on tarkoitus siirtää pois huoneesta (yleensä ikkunasta ulos). Käytön aikana eristämättömän poistoputken pintalämpötila nousee ja siitä siirtyy lämpöä takaisin huoneeseen. Tämän vuoksi poistoputki kannattaa pitää mahdollisimman lyhyenä huoneessa eli laite kannattaa sijoittaa mahdollisimman lähelle paikkaa (ikkuna tms. aukko seinässä), josta lämpö on tarkoitus siirtää pois huoneesta. Poistoputki kannattaa myös eristää esim. vaahto- tai solumuovilla, mikä vähentää lämmön siirtymistä putken pinnalta huoneeseen.

Koska ilmastointilaite poistaa lämmintä ilmaa huoneesta (poistoputken kautta), niin tämä aikaansaa alipaineen huoneeseen. Paine-eron tasaamiseksi huoneeseen virtaa (korvaus)ilmaa huoneen ulkopuolelta ja korvausilman lämpötila on korkeampi kuin huoneilman lämpötila. Huoneilman jäähdytyksen kannalta tämä ei ole kovin hyvä asia.

Ilmastointilaitteen aiheuttama alipaineongelma voidaan poistaa sijoittamalla laite jäähdytettävän huoneen ulkopuolelle siten, että laite puhaltaa viileää ilmaa huoneeseen, mutta lämmönpoistoputki jää kokonaan huoneen ulkopuolelle. Kerrostalossa tämä voidaan toteuttaa sijoittamalla ilmastointilaite parvekkeelle. Tällöin laitteen käyttö aiheuttaa ylipainetta huoneeseen eikä huoneeseen virtaa lämmintä korvausilmaa ulkopuolelta. Tällaisella sijoittelulla ilmastointilaitteesta saadaan irti maksimaalinen hyöty (jäähdytysteho).

Ilmalämpöpumpuissa alipaineongelmaa ei ole, koska niissä vain kylmäaine kiertää huoneen(asunnon) ja ulkoilman välillä.


Ilmastointilaitteen lyhyt oppimäärä:

1. Sijoita laite jäähdytettävän tilan ulkopuolelle mikäli mahdollista ja ohjaa vain viileä ilmavirta jäähdytettävään tilaan.

2. Mikäli et voi toteuttaa kohtaa 1, niin tee laitteen poistoputkesta mahdollisimman lyhyt ja eristä se kunnolla esim. solumuovilla.

Tämä kirjoitus liittyy termodynamiikkaan.

2 kommenttia:

  1. Hei tuo olisikin kätevä kesäksi. Meillä on ollut todella kuuma talossa viimeiset vuodet. Jonkinlainen jäähdytyslaite tulisi hankkia. Vaikuttaa kaikkien uniinkin, kun ei saa nukuttua sillä asunto on kuin sauna.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista. Ilman muuta laite kannattaa hankkia, mikäli asunnon kohonnut lämpötila alkaa haitata nukkumista.

    VastaaPoista