keskiviikko 13. syyskuuta 2017

Astianpesukoneen asennus


Raimon kotiapu asentaa ammattitaidolla astianpesukoneet ja pesukoneet pääkaupunkiseudulla. Tässä on astianpesukoneen asennusohje.


Kuva 1. Nykyaikainen astianpesukone vaalentaa arjen harmautta.

Astianpesukoneen asentamiseen tarvitaan mm. seuraavia työkaluja ja tarvikkeita:

1. Putkipihdit
2. Siirtoleukapihdit
3. Jakoavain
4. Putkiklemmariavain
5. Sivuleikkurit
6. Ruuvinväännin/Porakone
7. Monitoimityökalu
8. Vuotosuoja
9. Muunnosnippa
10. Letkuklemmari


Kuva 2. Astianpesukoneen asennuksessa tarvittavia työkaluja ja tarvikkeita.


Asennus aloitetaan tarkistamalla, että vesiletkuille (tulovesi ja poistovesi) on riittävä kulkuaukko allaskaappiin astianpesukoneelle varatusta tilasta, joka tavallisimmin sijaitsee allaskaapin vieressä. Paras paikka kulkuaukolle on allaskaapin pohjassa mahdollisimman lähellä astianpesukonetta. Mikäli kulkuaukko tehdään allaskaapin seinään, on aukko tehtävä mahdollisimman lähelle allaskaapin takaseinää. Uusi kulkuaukko tai vanhan kulkuaukon suurentaminen on kätevintä tehdä monitoimikoneella tai reikäsahalla.


Kuva 3. Paras paikka astianpesukoneen vesiletkujen kulkuaukolle on allaskaapin pohjassa.


Nykyään (2022-->) on uudisrakennuksissa allaskaapin pohjassa tulvari APK-laippa, joka tiivistää astianpesukoneen letkujen läpiviennin.


Kuva 4. Tulvari APK-laippa on asennettu allaskaapin pohjalle ja astianpesukoneen letkut on pujotettu tulvarin läpi.


Vuotosuoja asetaan ensin paikalleen ja astianpesukone sijoitetaan asennuspaikan viereen niin, että vesiletkujen ja sähköjohdon päät voidaan pujottaa allaskaappiin. Eniten tilaa vaativa letku tai johto kannattaa pujottaa ensimmäisenä. Näin menetellen varmistetaan, että kulkuaukko riittää kaikille letkuille ja sähköjohdolle.

Kun pujotukset on tehty, voidaan astianpesukone työntää varovasti paikoilleen. Paikoilleen työntäminen kannattaa tehdä vaiheittain, jolloin letkuja voidaan vetää pidemmälle allaskaapissa. Näin menetellen vähennetään riskiä, että letkut taittuisivat koneen takana mutkalle, joka voisi estää veden virtausta.

Kun kone on paikoillaan, on vielä hyvä tarkistaa, että letkut eivät ole puristuksissa pujotusreitillä ja pääsevät vapaasti liikkumaan. Puristukseen jääneet letkut voivat vaurioitua ja alkaa vuotamaan.

Seuraavassa on esimerkki huolimattomasti suoritetusta asennuksesta, jossa kulkuaukko on liian kaukana allaskaapin takaseinästä. Tämän vuoksi poistovesiletku oli jäänyt puristuksiin aukon reunan ja astianpesukoneen takakulman väliin. Poistovesiletku oli alkanut vuotamaan kolme vuotta asennuksen jälkeen. Raimon kotiapu kävi korjaamassa esimerkin virheellisen asennuksen.

Vaikka esimerkkitapauksessa puristuksiin jäänyt poistovesiletku oli aiheuttanut vuodon, on astianpesukoneiden ja pesukoneiden vesiliitäntöjen vuotojen yleisin syy kuitenkin puuttuvassa tai huonokuntoisessa tiivistessä. Liitäntöjä tehtäessä on tiivisteiden olemassaolo ja kunto aina tarkistettava.


Kuva 5. Väärin sijoitettu kulkuaukko (liian etäällä allaskaapin takaseinästä). Astianpesukoneen poistovesiletku oli jäänyt puristuksiin ja alkoi vuotamaan kolme vuotta asennuksen jälkeen.


Kuva 6. Puristuksiin jäänyt vuotava poistovesiletku.


Seuraavaksi astianpesukone  nostetaan säädettävillä jaloilla tiskipöytää/työtasoa vasten. Astianpesukoneissa on yleensä kolme säädettävää jalkaa: kaksi etukulmissa ja yksi takana keskellä. Etummaiset jalat säädetään jalkoja kiertämällä. Tämä voidaan tehdä käsin tai sopivalla työkalulla, mikäli jalkojen kierre tuntuu jäykältä. Takajalan säätöä varten on olemassa erityinen säätömekanismi, jonka säätöruuvi sijaitsee koneen edessä keskellä. Ruuvin vieressä on usein opastava nuolikuvio, joka kertoo kiertosuunnan takajalan pidentämiseksi tai lyhentämiseksi. Takajalan säädössä kannattaa noudattaa varovaisuutta, koska (muoviset) säätömekanismit eivät ole erityisen lujatekoisia.


Kuva 7. Kuvan astianpesukoneessa on musta muovinen säätöruuvi takajalan korkeussäätöä varten. Ruuvin vieressä on opastavat nuolikuviot.


Mikäli tiskipöytä on tukevasti kiinnitetty, voidaan astianpesukone "lukita" paikoilleen nostamalla se säätöjalkojen avulla tiskipöytää vasten. Tällöin ei tarvita muita kiinnityksiä. Tarvittaessa astianpesukone voidaan kiinnittaa tiskipöytään tai kalustelevyihin ruuveilla.

Hanassa astianpesukoneliitäntäputken päässä on 1/2"-kierre. Koska astianpesukoneen tulovesiletkun päässä on yleisimmin 3/4"-kierre, on hanan putken päähän asennettava muunnosnippa, joka muuntaa kierteen astianpesukoneen tulovesiletkulle sopivaksi.


Kuva 8. Muunnosnipalla (vasemmalla) voidaan hanan putken päässä oleva 1/2" kierre muuntaa 3/4" kierteeksi, jollainen on astianpesukoneen tulovesiletkun päässä. Muunnosnipan sisällä näkyy vihreä tiiviste.


Muunnosnippa kierretään aluksi käsin hanan liitäntäputken päähän ja kiristetään sitten ns. vastaotteella eli liitäntäputken kierreliittimestä otetaan tukeva ote esim. siirtoleukapihdeillä, joilla putken päätä (ja kierreliitintä) pidetään paikoillaan, kun muunnosnippa kiristetään putkipihdeillä.

Astianpesukoneen tulovesiletku kiinnitetään muunnosnippaan samalla tavalla vastaotetta käyttäen. Ilman vastaotetta hanan pehmeä liitäntäputki vääntyy kierteelle ja hana voi vioittua.

Astianpesukoneen poistovesiletku kiinnitetään letkuklemmarilla vapaaseen avonaiseen viemäriyhteeseen. Letku tulisi sijoittaa niin, että se kiertää tiskipöydän alapinnan kautta, jolloin sen ylin kohta on mahdollisimman korkealla allaskaapissa. Tällä sijoituksella estetään tiskialtaasta laskevan veden virtaus poistovesiletkuun. Poistovesiletku kiinnitetään lisäksi nippusiteillä, jotta se pysyy tukevasti paikoillaan.


Kuva 9. Astianpesukoneen poistovesiletkun kiinnitys viemäriyhteeseen. Oikeaoppisesti kiinnitetty poistovesiletku lähtee viemäriyhteestä ylöspäin.

Kun kaikki tarvittavat liitännät on tehty, suoritetaan astianpesukoneelle koeajo, jolla tarkistetaan, että vesikierto toimii vapaasti ja liitokset ovat vedenpitäviä.

Raimon kotiapu on erikoistunut astianpesukoneen ja pesukoneen asennuksiin. Raimon kotiavun toimialue on pääkaupunkiseutu (Helsinki, Espoo, Kauniainen, Vantaa, Tuusula, Kerava ja Sipoo). 

Varmistu, että kotivakuutuksesi on voimassa! Tilaa astianpesukoneen asennus vastuuvakuutetulta (If-vakuutusyhtiö) ammattilaiselta numerosta 0453174790.




5 kommenttia:

  1. Kiitos tästä kirjoituksesta! Meillä tytär on muuttamassa uuteen asuntoon, jonne olemme hommaamassa astianpesukonetta. Ilmeisesti monia asioita joita on otettava huomioon, juurikin liitännät ja muut. Valitettavasti voi silti olla, ettei asentaminen itseltäni luonnistu, ja mahdollisesti etsimme siihen ammattilaisen joka voisi asian hoitaa.

    VastaaPoista
  2. Hei Vilho. Kiitos kommentista. Astianpesukoneen asennus kannattaa teettää ammattilaisella, koska kotivakuutus ei välttämättä korvaa ominpäin tehdyn asennuksen vahinkoja. Lisäksi monissa taloyhtiöissä astianpesukoneen asentaminen omatoimisesti on kielletty.

    VastaaPoista
  3. Mistä löytyy tuollainen läpivientikaulus joka on allaskaapin pohjassa letkujen läpiviennissä?

    VastaaPoista
  4. Tarkoitin juuri tuollaista kuin kuvassa 3. Reikä vain.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei. Pahoittelen vastauksen viipymistä. Biltemasta saa WC-mansetti-nimisen tuotteen, joka voisi sopia tähän tarkoitukseen. Tai samasta kaupasta viemäriputki (1 m), jonka muhvipään leikkaa irti. Putkia on 75 ja 110 mm halkaisijalla.

      Poista