sunnuntai 27. tammikuuta 2019

Jäälyhdyn valmistus


Talven pimeitä iltoja voi elävöittää jäälyhdyin. Jäälyhdyn valmistaminen on helppoa. Tarvitaan vain sopivia muotteja, painoja, vettä ja tietenkin pakkasta. Tässä on kaksoismuottiin perustuvan jäälyhdyn valmistusohje.

Kuva 1. Kaksoismuotilla valmistettu jäälyhty.

Jäälyhdyn valmistamiseen kaksoismuotilla tarvitaan tavallinen (9-10 l) ämpäri, pienempi 5 l ämpäri ja painoja  (esim. kahvakuulia, käsipainoja, kiviä, hiekkapusseja jne.) 7-10 kg.

Aseta pienempi ämpäri isomman ämpärin sisään mahdollisimman keskelle, jolloin jäälyhdyn seinämän vahvuudesta saadaan tasainen. Laita painot pienemmän ämpärin sisään. Painoja tarvitaan veden nosteen voittamiseksi. Kannattaa käyttää painoja reilusti, jotta muotista tulee mahdollisimman tukeva. Varmista myös, että muotti on vaakasuorassa. Vaakasuoruus on helpointa todeta vatupassilla.

Täytä ämpärien väliin jäävä rako vedellä, mutta jätä alimpaan yläreunaan vähän väliä, koska jäällä on taipumus laajeta. Sitten vain odotellaan jäätymistä. Mikäli painoja on liian vähän alkaa sisempi ämpäri kohota ja heilua veden nosteen takia. Tällöin painoja on lisättävä.

Jäälyhdystä saa korkeamman tai siihen saa reiällä varustetun katon, mikäli ison ämpärin pohjalle laittaa ensiksi jonkun sopivan korotuskappaleen esim. lautasen tai pyöreän muovirasian.

Kaksoismuotilla valmistettavan jäälyhdyn jäädyttäminen vaatii kunnon pakkasen. Mitä enemmän pakkasta, sitä nopeammin ja läpikotaisemmin jäätyminen tapahtuu. Osittainen jäätyminen ei välttämättä haittaa, mikäli rakenteesta on tullut riittävän vahva käsittelyä varten.  Kokonaan jäätynyt jäälyhty on kuitenkin tukeva ja se kestää käsittelyä.


Kuva 2. Kaksoismuotilla valmistettavia jäälyhtyjä jäätymässä parvekkeella. Valkoisessa vadissa valmistuu jäälyhdyn hattu, jossa on reikä keskellä.

Kun vesi on jäätynyt, ota painot pois ja vie muotti lämpimään. Anna muotin lämmetä hetken aikaa (10-15 min) tai niin pitkään, että saat nostettua sisemmän ämpärin pois. Käännä sitten isompi ämpäri jäälyhtyineen ympäri ja anna sen lämmetä, kunnes jäälyhty irtoaa ämpäristä. Putoamista voi pehmentää kääntämällä ämpäri esim. jumppamaton tai märän pyyhkeen päällä. Vie sitten irronnut jäälyhty takaisin pakkaseen, jotta sulaminen lakkaa. Huomaa, että märkä jäälyhty jäätyy helposti kiinni alustaansa.


Kuva 3. Hatulla varustettu jäälyhty lumisen perustan päällä.


Huom. Voit myös tilata jäälyhdyn pihallesi toimitettuna. Jäälyhty asennetaan lumisen perustan päälle. Perustan korkeus on 50-60 cm. Jäälyhdyn korkeus on n. 23 tai n. 30 cm. Toimitus sisältää myös yhden kynttilän/jäälyhty.


Hinnasto:

pieni jäälyhty (korkeus n 23 cm)                                   40 €
kaksi pientä jäälyhtyä                                                   60 €

iso jäälyhty  (korkeus n. 30 cm)                                    45 €
kaksi isoa jäälyhtyä                                                      70 €

Hinnat sis. arvonlisäveron.

Palvelu toimii seuraavilla alueilla Helsingissä ja Vantaalla:

Kuusikko, Hakunila, Vaarala, Rajakylä, Vesala, Jakomäki, Alppikylä, Heikinlaakso, Puistola, Tapanila, Malmi, Tapaninvainio ja Suutarila.

Voit tilata jäälyhdyn numerosta 0453174790 tai sähköpostilla raimonkotiapu@gmail.com.

Tuotteita on saatavilla vain rajoitetusti. Enintään 2 kpl/asiakas.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti